Sola säkert i sommar

Nu är högsommaren här och tanken på den där brunskimrande hudtonen har aldrig varit så aktuell som nu.

I Jakten på den ”perfekta” solbrännan händer det lätt att vi utmanar huden mera än vad den egentligen klarar av.

Så här har vi sammanställt en liten guide till hur du solar säkert i sommar.

Bygg upp ditt naturliga solskydd

Vi kan bygga upp vårt naturliga solskydd ett steg i taget: börja med att vistas ute i solen i 20- 30 minuter i solen första soldagen. Om huden inte blir röd så är huden okej med den tiden, Sedan ökar du successivt stunden i solen med 10-15 minuter varje dag.

När du sedan har fått din önskvärda gyllenbruna färg så bör du helst inte vara ute i solen i mer än två timmar per dag. Undvik att vistas i solen mellan klockan 11 och 14 då solens strålar är som starkast.

Hur fungerar det naturliga solskyddet?

När du har uppnått din gyllenbruna färg så har överhuden blivit lite tjockare och mängden melanin har ökat. När solens UV strålning når huden så stimuleras melanocyterna till att bilda Melanin, det bruna pigmentet. Detta sker i överhudens nedersta lager. Samtidigt i det övre lagret så stimulerar även UV strålarna överhudens hornceller att snabba på celldelningen , och det leder till att hudens översta cellager fördubblas i tjocklek.

Melaninet har till uppgift att absorbera en del av solens skadliga strålar.

Det är dessa processer som utgör kroppens naturliga solskydd.

 

Dock så är det klokt att låta huden vila något dygn från solen då och då, för att återhämta sig och hinna med att reparera sig.

Använd solskydd!

I dag finns det mängder av olika solskydd ute på marknaden. Mitt råd är att använda minst Solskyddsfaktor 15 och att välja ett ekologiskt alternativ som både är mera skonsamt för din hud, men även för miljön.  Skillanden mellan ekologiska solskyddsmedel och konventionella är följande:

Konventionella solskydd och krämer innehåller ett flertal syntetiska kemikalier som tränger ner i din hud och därifrån skyddar din hud mot strålning.

Ekologiska solskydd innehåller partikelfilter som lägger sig på ytan på din hud och skyddar på så vis.

I dagsläget har Viridi Eco ingen solkräm, men vi arbetar på det.

Jag skulle rekommendera dig att välja ett ekologiskt solskydd med titanoxid. Så leta efter det på innehållsförteckningen när du handlar.

Återfuktning:

Glöm inte att du måste återfukta huden rikligt. Gör det från insidan genom att dricka mycket vatten, och från utsidan genom att smörja in dig ordentligt innan du applicerar solkrämen.

Här rekommenderar jag någon av våra body butters som är riktigt skickliga på att kapsla in och förvara fukten i din hud så att den inte torkar ut.

En solklar sommarfavorit är denna krämiga ekologiska body butter med citrusdoft.

Eftervården är minst lika viktig som återfuktningen.  Här ska man använda en produkt som tillför mycket näring, ökar hudens elasticitet och samtidigt är väldigt vårdande.

Jag rekommenderar då: Body Oil EcoMoisturizing

Och för ansiktet rekommenderar vi den här: Night Oil

Nu återstår bara från mig att önska er en fantastisk semester!

Soliga hälsingar

Evelina Andreasson

Kommentera